Haber

ECOWAS, Nijer’deki darbenin gidişatını değiştirmek için asker konuşlandırma adımını attı

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Nijer’deki darbenin seyrini değiştirmek amacıyla asker konuşlandırmak için ilk adımı atsa da diyalog yoluyla çözümün hâlâ masada olduğuna dikkat çekti.

ECOWAS, Nijer gündemiyle zirvesinde, üye devletlerin askerlerini konuşlandırmaya hazır hale getirme kararına rağmen, sorunu müzakereler yoluyla çözme arzusunu yineledi.

Zirveye başkanlık eden ECOWAS Dönem Lideri Bola Tinubu, “Yaklaşımımızın temelini diplomatik müzakereler ve diyalog oluşturuyor” dedi. deyimini kullanırken bu yolların artık tükenmediğine dikkat çekti.

Tinubu, müzakere yolunun hâlâ açık olduğu mesajını verirken, son çare olarak güç kullanımının hâlâ masada olduğunun altını çizdi.

İhtiyat Gücü devreye giriyor

ECOWAS Zirvesi sonunda yapılan açıklamada, hem müzakere hem de askeri müdahale seçeneklerinin varlığına dikkat çekilerek, krizin barışçıl çözümü için tüm seçeneklerin masada olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, üye devletlerin savunma bakanlarına Nijer’de “anayasal düzenin tesisi için” yedek kuvvetleri hazırlayıp konuşlandırma talimatı verildiği kaydedildi.

İhtiyat Kuvvetlerinin nerede ve ne zaman konuşlanacağına dair bilgi paylaşılmadı.

Açıklamada, 30 Temmuz’daki ilk zirvede alınan yaptırım kararlarının motamot olarak uygulanacağı vurgulanırken, bu durumun Nijer’deki krizin barışçıl çözümüne doğrudan veya dolaylı olarak zarar veren ülkeler açısından bazı sonuçları olacağı uyarısında bulunuldu. .

Afrika Birliği de ECOWAS tarafından alınan tüm kararları onaylamaya davet edildi. Birleşmiş Milletler (BM) dahil olmak üzere tüm müttefik kurum ve ülkeler de ECOWAS’ın Nijer’de anayasal sistemi yeniden kurma çabalarını desteklemeye davet edildi.

Askeri müdahale ilk kez 30 Temmuz’da gündeme geldi.

ECOWAS, 26 Temmuz’da Nijer’de ordunun iktidarı ele geçirmesinin ardından ilk kez 30 Ağustos’ta toplandı ve cuntaya Başkan Muhammed Bazum’u serbest bırakıp göreve dönmesi için 7 gün verdi.

ECOWAS’ın askeri cuntaya verdiği bir haftalık mühlet 6 Ağustos gece yarısının prestijiyle doldu.

ECOWAS, bu süre içinde taleplerinin karşılanmaması halinde askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini belirtirken, beklenenin aksine askeri operasyon başlatmadı.

Askeri müdahale olasılığı, Batı Afrika’daki diğer cunta hükümetlerinin de tepkisini çekti.

Yönetimde askerlerin bulunduğu Burkina Faso ve Mali yayınladıkları ortak bildiriyle Nijer’e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda ECOWAS’ı uyardı ve Gine de cuntaya takviye kuvvetler duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu