Yaşam

Mars’a Yolculuk Süresi 45 Güne Düşüyor: NASA Yeni Nükleer Enerjili Roketler Geliştiriyor!

Elon Musk’ın SpaceX’i, Çin’in CNSA’sı, ABD’nin NASA’sı ve birçok uzay ajansının temel hedefi yakın gelecekte Mars gezegenine seyahat etmektir. Bu amaç için akıl almaz bütçelerle çalışan kuruluşlar sadece rakipleriyle değil kendileriyle de her zaman rekabet halindedir. Gelecekte Mars yarışını da üstleneceği düşünülen NASA, yeni gezegene gitme projesi için bugünden nükleer enerjili roket modelleri geliştirmeye başladı. Detaylar haberde.

Kaynak:https://www.nasa.gov/press-release/na…

NASA, 10 yılda gerçekleştirmek istediği Mars’a astronot gönderme çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor.

Bu kapsamda ünlü uzay ajansı, ABD’nin başarılı teknoloji şirketi DARPA ile birlikte uzay yolculuğunu büyük ölçüde kolaylaştıracak nükleer enerjili termal roketler üretme kararı aldı.

ABD’li kuruluş, yeni roketleriyle 9 aylık tek yön Mars seyahatini 100 ila 45 güne indirmeyi ve Mars’ın kapılarını daha kısa sürede açmayı hedefliyor.

Günümüzde kullanılan kimyasal yakıtlı roketlerden iki kat daha verimli çalışan nükleer enerjili roketler, sadece kalkış süresini değil, seyahat sırasında olası riskleri de azaltıyor.

Ulaşım araçlarındaki enstrümanlar ve iletişim sistemleri için daha fazla güç sağlayabilen yeni nesil ateşleyiciler, Mars’a yolculuk sırasında ihtiyaç duyulan mürettebat ihtiyacını da büyük ölçüde azaltıyor.

Başta DARPA ve DRACO olmak üzere birçok üretici firma ile çalışacak proje için NASA ilk etapta 300 milyon dolarlık destek sağlayacak.

Projede yer alacak şirketler arasında yer alan Lockheed Martin’in başkan yardımcısı Kirk Shireman, nükleer enerjili roket sistemleri hakkında şu ifadeleri kullandı:

Bu daha güçlü ve verimli nükleer termal roket sistemleri, varış noktaları arasında daha hızlı geçiş süreleri sağlayabilir. Mürettebatın radyasyona maruz kalmasını sınırlamak için Mars’a insan misyonları için seyahat süresinin azaltılması hayati önem taşımaktadır. Bu, insanları ve malzemeleri Ay’a taşımak için kullanılabilecek birincil teknolojidir. Güvenli, yeniden kullanılabilir bir nükleer römorkör uzay aracı, ay operasyonlarında devrim yaratacaktır. Daha yüksek hız, çeviklik ve manevra kabiliyeti ile, nükleer termal itme aynı zamanda uzay için birçok ulusal güvenlik uygulamasına sahiptir.’

Mars’a gitme planı için büyük önem taşıyan proje hakkında yapılan açıklamalara göre, ilk nükleer enerjili termal roket modelleri 2027’de test edilmeye hazır olacak.

Peki bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce NASA, planlandığı gibi 10 yıl içinde Mars’a astronot gönderebilecek mi? Yorumlarınızı bekliyoruz…

dilovasiajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu