Haber

Kemerköy Termik Santrali Nerede? Kemerköy Termik Santrali ne zaman kuruldu, riskli mi?

Milas yangınının 5. gününde alevler Kemerköy Termik Santrali’nin tel örgülerine kadar ulaştı. Milaslıları korkutan olay uzun sürmedi ve alevler termik santrale sıçradı. Peki Kemerköy Termik Santrali nerede? Kemerköy Termik Santrali ne zaman kuruldu, riskli mi? Detaylar burada…

KEMERKÖY TERMİK SANTRALİ NEREDE?

Kemerköy Termik Santrali, Muğla ili Milas ilçesinde bulunan linyit yakıtlı bir termik santraldir. Muğla’nın en büyük, Türkiye’nin 30. ve 4. linyit santralidir.

KEMERKÖY TERMİK SANTRALİ NE ZAMAN KURULDU, RİSKLİ Mİ?

95 milyon ton rezervi olan Hüsamlar linyit yatağının değerini artırmak için 984-93 ortalarında yaptırılmıştır. 15 Eylül 1983’te 44. Türk Hükümeti elektrik santralini Polonya merkezli Elekrim firmasına yaptırma kararı aldı. 1984 yılında 304 milyon 355 bin dolarlık dış kredi ile anlaşma imzalandı. 300 metrelik bacası 1993 yılında tamamlanmış, 1. ve 2. üniteleri 1994 yılında, 3. ünitesi ise 1995 yılında üretime başlamıştır.

Santral, Yeniköy Termik Santrali ile birlikte 2.671.000.000 (İki milyar altı yüz yetmiş bir milyon) ABD Doları bedelle özelleştirme yolu ile IC İÇTAŞ Power – LİMAK Power ortaklığına devredilmiştir.

Ağustos 2021 Muğla yangınlarında termik santral yandı. Yangın, santralin bazı birimlerine sıçrayarak hasara yol açtı. Yangınlar nedeniyle santralde üretime bir süre ara verildi.

Santral 630 MW gücünde yıllık ortalama 2.642 GWh elektrik üretmektedir. 210 MW gücünde üç üniteden oluşmaktadır. Her ünite; 1 adet buhar türbini, 1 adet buhar türbini jeneratörü, 1 adet kazan, 1 adet kondenser, 1 adet soğutma sistemi ve 1 adet baca gazı arıtma sisteminden oluşmaktadır. Her bir birim günde yaklaşık 6.500 ton olmak üzere toplam 21.600 ton yerli linyit kullanılmaktadır. Yargının üretimi durdurma kararına rağmen santral, Bakanlar Kurulu kararı ile faaliyetlerine devam etti.

Santrale maden genişletme amacıyla Akbelen Ormanı’nda ağaç kesme izni verildi ancak 2021’de İkizköy’deki köylüler protestolarına devam ederek çevresel etki değerlendirmesi yapılmadan izin verilmemesi gerektiğini savunarak dava açtı. Şirket, santralin yapılırken Akbelen Ormanı kömür madenine tahsis edildiğini ve Orman Genel Müdürlüğü’nün burayı ‘2019 sanayi ağaçlandırma alanı’ olarak tanımladığını bildirdi.

habercekerek.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu