Ekonomi

Mevduat faizleri düşmeye devam ediyor

Türkiye’de son veriler parite etkisinden arındırılmış verilere göre döviz mevduatlarında önemli bir artış olduğunu gösterirken, TL mevduat faiz oranlarının gerilemeye devam ettiği gözleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre 1-3 ay vadeli TL mevduatta ortalama mevduat faiz oranı yüzde 30’un altına indi. Mevduatın en yoğun olduğu bu dönemde faizler yüzde 42 ile 23 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Mevduat faizlerindeki düşüş eğilimi, yeni ekonomi yönetiminin aldığı makroihtiyati tedbirler sayesinde hızlanmıştır.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan ilk enflasyon raporunu kamuoyuna sunduğu sunumda bu konuya dikkat çekti.

Konuyla ilgili olarak Erkan, “Haziran ayındaki ilk PPK kararımız öncesinde politika faizi yüzde 8,5 iken, mevduat faiz oranı ortalama yüzde 40’ın üzerindeydi. Haziran PPK kararı kapsamında sadeleşmenin ilk adımı atıldı. makro ihtiyati çerçevede faiz artırımına ek olarak mevduat, menkul kıymetler, menkul kıymetler ve mevduatta alınan kredilere ilişkin süreci, “Varlık kredisi uygulaması ile devreye aldık. Bu adımların hemen ardından 3 aya kadar vadeli mevduat faizleri yaklaşık 12 puan azalarak yüzde 30 seviyelerine ulaştı” dedi.

Erkan, sürece mevduat ile başlanmasının nedeninin bankacılık şubesinin en bağlayıcı kısıtı olması ve piyasaların işlevselliğini ve fiyat davranışlarını olumsuz etkilemesi olduğunu belirterek, “Böylece makro ihtiyati çerçevede sadeleşme süreci başlamış oluyor. faiz artırımının yanı sıra politika faizinin de etkinliğini dengeli bir şekilde artırmıştır.”

Döviz mevduatındaki bariz artış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, bankacılık şubesindeki (bankalar arası dahil) toplam mevduat, 28 Temmuz’da sona eren haftada 165,14 milyar lira artarak 12,94 trilyon lira oldu.

Aynı dönemde bankalardaki TL mevduat yüzde 1,9 artarak 7,1 trilyon lira oldu.

Geçen hafta bankalardaki toplam döviz mevduatı 206 milyar 432 milyon dolar olurken, bu miktarın 171,5 milyar doları yurt içi yerleşiklerin hesaplarında toplandı.

Yurt içi yerleşiklerin toplam döviz mevduatındaki değişime bakıldığında pariteden arındırılmış bilgilerle 28 Temmuz prestijiyle 1 milyar 417 milyon dolarlık artış gözlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu